Muovikassit selvisivät voittajina ympäristökeskuksen ilmastotutkimuksesta

Ostokassien ilmastovaikutuksia tutkineet Suomen ympäristökeskus ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat päätyneet samaan tulokseen kuin aiemmat kansainväliset tutkimukset: uusiomuovista valmistettu muovikassi on ympäristövaikutuksiltaan pienin ostosten kantoväline. Tutkimuksen mukaan myös neitseellisestä muovista valmistetun muovikassin ympäristövaikutukset ovat varsin pienet.ilmastovaikutukset.jpg

Muovikassin hyvää sijoitusta selittää ennen kaikkea vähäinen materiaalin tarve. Kassin valmistus muovista kuluttaa varsin vähän energiaa sekä erittäin vähän vettä. Sekä uusiomuovista että neitseellisestä muovista valmistettujen kassien valintaa puoltaa myös kassien jatkokäyttö. Ympäristökeskuksen tutkimuksessa muistutettiin muovikassien toimivan jätepusseina – tehtävä, jossa muovikassi on ylivoimainen muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Energiajätteen seassa poltettuna muovikassin energiasta voidaan hyödyntää 75–88 prosenttia.

Optikassi-hanke laittaa myös muovikassien ympärillä pyörivälle haittaverokeskustelulle pisteen. Tutkimustulosten perusteella ”haittavero ei ole perusteltu”, tekstissä todetaan. Optikassi-tutkimuksessa muistutettiin moneen kertaan, että muovikassilla on ilmastonmuutokseen mitätön vaikutus. Ostamalla viiden vuoden ostoskassit kerralla tuottaa yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin muulla toiminnallaan sinä päivänä.

Tutustu tarkemmin Optikassi-tutkimukseen Suomen ympäristökeskuksen sivuilla.