Muovipussikiellot eri puolilla maailmaa

Muovipussien käyttöä on rajoitettu tai niiden käyttö on kielletty monissa maissa. Muovipussirajoituksia esittäneissä maissa ohuita pusseja on jaettu ilmaiseksi ostosten yhteydessä. Esimerkiksi Kiina, Bangladesh, Intia ja Kenia ovat asettaneet täyskieltoja tai rajoituksia muovipusseille. Usein kielloilla halutaan torjua ohuiden, ilmassa tuulen mukana leviävien muovipussien luomaa roskaongelmaa.muovipussikiellot.png

Norjassa, jossa paksumpia PE-LD-muovikasseja käytetään hyvin samalla tavalla kuin Suomessa, pohdittiin muovikassien täyskieltoa. Syyskuussa 2008 Norjan korkein ympäristöviranomainen päätti, että muovikassit ovat maan jätehuollolle elintärkeitä, eikä niitä siitä syystä tule kieltää.

Monissa länsimaissa on otettu käyttöön muovipusseihin kohdistuva vero tai maksu. Esimerkiksi Irlannissa asetettiin 0,22 euron käyttömaksu PE-HD-tyyppisille, ilmaiseksi jaettaville muovipusseille. Maksun myötä ilmaisten pussien käyttö väheni jopa 90 prosenttia. Samalla kuitenkin muovipussien myynti roskapussikäyttöön on Irlannissa kolminkertaistunut ja paperikassien käyttö moninkertaistunut. 

Suomessa tilanne on hyvin erilainen kuin muovipussikieltoja asettaneissa maissa. Muissa maissa todettu roskaantumisongelma näyttää Suomessa vähäiseltä, ja muovikasseja myös käytetään eri lailla. Suomalainen kuluttaja ottaa päivittäistavaramarketista muovikassin vain tarpeeseen, sillä ne maksavat.

Tuoreet selvitykset kyseenalaistavat väitteet, joiden mukaan muovipussijäte surmaa noin miljoona merilintua sekä tuhansia merinisäkkäitä vuosittain. The London Times -lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan väitteet perustuvat väärintulkittuun tutkimukseen, jota on vuosien varrella toistettu niin monta kertaa, että väitteestä on tullut yleisesti hyväksytty totuus. Alun perin tutkimuksessa kerrottiin ajelehtivien verkkojen ja kalastusvälineiden surmaavan satoja tuhansia merieläimiä vuosittain.

Times of London, 8.3.2008. ”Series of blunders turned the plastic bag into global villain” (englanniksi).

Seattle Times, 9.4.2008. ”Bags a tiny fraction of sea trash” (englanniksi).

SFT (Norwegian Pollution Control Authority) 1.9.2008. ”Plastpose et lite miljøproblem”(norjaksi).

Lyhyt referaatti samasta tiedotteesta englanniksi.